Järna
Järna

Järna

   

Här ett litet axplock av allt som finns i vårt spännande lilla samhälle Järna...
Omställningsrörelsen
En evig tillväxt är omöjligt i ett begränsat system som jorden. Omställningsrörelsen menar att genom samarbete, lust och glädje är det är möjligt att ställa om olika aspekter av samhället så att vi kan klara dessa utmaningar. Det pågår omställningsprojekt på över tusen orter runt om i världen - bl.a. i Järna.
Läs mer!


Under Tallarna
Mitt i det antroposofiskt färgade Järna med sin starka prägel av kultur och jordbruk ger Under Tallarna ett praktiskt exempel på ett hållbart jordbruk. Under tallarna anlägger en trädgård på arrenderad, samhällsnära kommunal mark. Man förfogar även över en lada, ett stall och ett 1700-tals torp.

Odlingsprojektet bygger på kunskaper ur en mängd discipliner såsom permakultur, biodynamisk odling samt på den japanske odlingspionären Masanobu Fukuokas idéer. Projektet resulterar i ett omsorgsfullt arbete med platsen, jorden och det sociala. Under Tallarna tror på en modern matproduktion med fokus på det lilla och lokala.
Läs mer!


Åsgatan 2
Tvärs över gatan från stationen ligger ett trevligt café med egen kaffeblandning, rutigt golv och mycket närodlat och gott att äta!
Läs mer!


Daniel och Emma
När allting runt omkring oss blir större, vildare och stressigare så slår Daniel & Emma ett slag för det enkla, intima och personliga. Paret Reid bjuder på ärlig och upplyftande ung folkmusik. Det innerligt täta samspelet dem emellan ger plats för improvisation och frihet. Publiken får ett magiskt, nära möte med musiken och artisterna.
Läs mer!


Gula Villan
Ett levande, litet gult kulturhus i centrala Järna med denna vision: "Ett kurshus för barns och ungdomars utveckling. Ett gallerihus för konstnärer. Ett dans & musikhus för glädjen, rytmen och gemenskapen. Ett medborgarhus för information om miljö, politik och lokala frågor. Ett värdshus för den nya raffinerade ekologiska matlagningskonsten..."
Läs mer!


Solvikskolan
En skola i den vackraste natur där leken och konsten tas på största allvar i lärandet.
Solviksskolan om Lek: "...I fri och skapande lek övar vi ivrigt och får kunskap utan tvång och rädsla. Att tävla och öva och anstränga sig är roligt. Att slippa stress och konkurrens och jämförelser är skönt. I skolan kan vi lära oss mycket – och gärna... "
Solviksskolan om konst: "...I det konstnärliga övandet utvecklas barnets sinnesliv och känsloliv; därigenom växer barnets förståelseförmåga och omdömeskraft..."
Läs mer!


Saltå kvarn
Saltå kvarn vill att våra bönders, mjölnares och våra bagares ansträngningar ska förnimmas i munnen. Saltå kvarn förädlar råvaror med stor varsamhet utan att förstöra eller sätta till. Så att vi ska kunna känna smaken av det naturen ger. Och inget annat!
Läs mer!


Ytterjärna
Sedan början av 1930-talet har en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter vuxit fram i Ytterjärna med omnejd  (6 km från Järna station, utefter vattnet) – kulturhus, skolor, sjukhus, biodynamiska gårdar, verksamheter för funktionsnedsatta osv. Verksamheten har växt och idag inrymmer byggnaderna i området allt ifrån hotell, butiker och restauranger till bostäder, kontor, övningssalar och musikrum. I Ytterjärna har flera uppmärksammade utställningar om arkitektur och trädgårdskonst producerats. Konferenser, föredrag och konstnärliga evenemang pågår ständigt.

Läs mer!

 

Jag, Olga
Målare, fotograf, grafisk formgivare och drömmare bosatt i Järna sedan vintern 2014.
Läs mer!


Järna på Facebook

Gärna Järna
Järnas lilla djungeltrumma på facebook. Tipsa om vad som händer. Berätta vad du tycker. Skänk bort din fina gamla fåtölj. Erbjud eller be om om skjuts från tåget. Här skrivs vi om allt sånt som hör Järna till.

Järna tillsammans
Här ger du bort saker eller tjänster gratis. Har du behov av något går det också bra att meddela här!Tanken är att detta inte ska behöva kosta pengar.. utan att vi kan dela med oss av vårt överflöd, för vi får alltid det vi ger tillbaka i en eller annan form.

Järna Trädgård
Byta, sälja, tipsa varandra om fröer, plantor, evenemang och annat roligt som har med trädgård att göra.

Händer i Järna
Här är en reklamplats för det du gör och erbjuder som företagare. 

   
 

coppyright: Olga Magnusson 2013