,

  

   

Under åren 2004-2014 bodde värmländska konstnären Olga Magnusson i Tensta utanför Stockholm.                   

På den här sidan
presenteras några av de tenstarelaterade projekt
hon skapade under de åren.
    

                                                                                 www.olgamagnusson.se

 

Fotoutställningen
"prinsar och prinsessor i Tensta", förkortat POPIT,  skapades i samband med kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.

Tensta vattentorn blev utsett av invånarna till stadsdelens fulaste plats. Konstnären Olga Magnusson tänkte annorlunda. Hon såg skönheten och potentialen; en magnifik pelarsal som gjord för att exponera konst! Tornet är ett av landets största med sina 20.000 kubikmeters vattentank. Det ritades av arkitekten Hans Trygg vid VBB (Nuvarande Sveco). Trygg har varit inblandad i tillblivandet av ett fyrtiotal vattentorn runt om i landet. Han berättar att när han ritade vattentornet i Tensta hade han planer och önskemål på en plats med gungor och bollplank under tornet där barnen kunde leka "under tak" i alla väder. Det blev inte så. Men sommaren 2010 levde platsen under tornet upp i samband med Olgas fotoutställning av barn - av Tenstas egna prinsar och prinsessor.


Se POPIT bilderna här!

 

 

Jubileumsskriften
"40 år i Tensta - förortens nybyggare berättar" gjorde Olga tillsammans med författaren och skribenten Annelie Drewsen.

Texterna bygger på intervjuer med de boende i brf Äpplet, uppgifter ur föreningens arkiv, privata anteckningar samt på litteratur om Tensta.

Så här skriver Annelie Drewsen i förordet:

 "Tenstaborna får sällan möjlighet att beskriva sin egen stadsdel. Ofta är det tillfälliga besökare som har satt agendan för hur Tensta ska framställas som plats. 2007 kom Anders Sundelins bok ”Världens bästa land. Berättelser från Tensta, en svensk förort”. Den ger en ganska dyster bild av läget och fick en del kritik för att den bortser från de människor, ofta svenska, som har bott här sedan början.

Året dessförinnan hade det varit bomässa i Tensta och tack vare den kom vi i kontakt med varandra. Olga hade gjort vackra vykort med tenstamotiv och Annelie började blogga om livet i Tensta. Vi pratade om att göra något tillsammans.

Vår nyfikenhet sammanföll med att bostadsrättsföreningen Äpplet skulle fira sitt 40-års-jubileum. Vi bestämde oss för att söka upp de personer som hade bott här sedan första början. Ungefär hälften av dem valde att medverka. Under våren 2007 gjorde vi den första intervjun, och efter den blev det ytterligare åtta. Vi har tillbringat många timmar vid köksbord och i vardagsrumssoffor. Vi har lyssnat på några människors personliga berättelser, som rymmer allt från politik och kultur, till ensamhet och kärlek. Sammantaget ger rösterna en bild av ett stycke samtidshistoria. Det finns en hel del gemensamma nämnare, men det är samtidigt nio självständiga historier, som råkar sammanfalla i tid och plats..."

Skriften finns att låna på bla biblioteket i Tensta. 


Bilder ur "40 år i Tensta" Foto: Olga Magnusson
 
 


Tensta 2006.

 

Vykorten

Till boutställningen Bo06 gjordes en serie vykort med tenstamotiv med grafisk form och foto av Olga Magnusson (bilderna du ser överst på den här sidan). Vykorten är en hyllning till Tensta och finns att köpa på Tenstas bibliotek. Så här beskriver Olga motiven...

Barnen och kvinnan
Jag tog min son med mig och promenerade bort till öppna förskolan. Stämningen där är mycket god - mammor från olika länder med sina barn möter andra andra mammor med barn. Jag hoppades få se någon intressant karaktär att fotografera. Just när jag skulle gå dök Marjam upp med sin dotter Melody. Hon hade en härlig utstrålning. På vykortet av kvinnan med barnen ser du Marjam med min son Noak på ena knäet och sin dotter på det andra. Bakgrunden hittade jag mellan två hus i Tensta centrum.

Duvorna
På alla fyra vykorten är bakgrunder och huvudmotiv fotograferade på olika platser. Dessa duvor promenerade omkring vid tunnelbanan vid Tenstaplan. Bakgrunden - de vackra körsbärsblommorna - passerar jag på vägen dit, vid Solbackens förskola. 

Basketbollen
Plötsligt kommer de förbi, studsandes en basketboll. "Jag ska göra vykort till boutställningen" sa jag. Då ställde de upp sig framför min kamera och log. Bakgrunden är från Elinborgsskolans plank.

Snickarna
Jag ville fotografera en man som motvikt till mina tre tidigare bilder. Jag hittade två glada snickare som arbetade med satt bygga nya radhus i Tensta.

 

Besök gärna Olgas hemsida: www.olgamagnusson.se